Ostatnie lata przyniosły wzrost zainteresowania szeroko rozumianą kuchnią. Można mówić o swoistej modzie na gotowanie, do której przyczyniły się nie tylko popularne telewizyjne programy kulinarne, reality show z udziałem kucharzy- celebrytów czy kuchenne rewolucje, ale również wzrost świadomości i potrzeb kulinarnych społeczeństwa, także zmiana stylu życia. Mówiąc dosadniej: nie cieszy nas już schabowy z zasmażaną kapustą, chcemy jeść nie tyko zdrowo, ale smacznie i wykwintnie.
Naturalną konsekwencją tego stanu rzeczy jest wzrost zainteresowania tradycyjną kuchnią staropolską.
Polacy coraz częściej sięgają po przedwojenne książki kucharskie w poszukiwaniu wyszukanych dań, a jest w czym przebierać: raki po staropolsku, kaczka z jabłkami, dziczyzna- jaką opisał Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu"- przyrządzona oczywiście wg tradycyjnej receptury i wiele innych unikalnych dań.
Do niedawna stare książki kucharskie były domeną pasjonatów czy bibliofilów. Kiedy wydawcy zwietrzyli tu interes, na rynku pojawiło się mnóstwo przedruków czyli tzw. reprintów z biblioteki kulinarnej naszych przodków. Sporo o tradycyjnej kuchni znajdziemy też na rozmaitych blogach.
Wśród podręczników kucharskich warto wymienić: "Kucharza doskonałego" Wielądki, czyli polski starodruk z 1786 roku, "365 obiadów" Ćwierczakiewiczówny z 1865 roku [i jej kolejne wydania, a było ich mnóstwo] oraz jej "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, likierów, marynat i ciast etc.", "Praktycznego kucharza warszawskiego", "Kuchnię polską" Gałeckiej-Kulzowej, "Kuchnię jarską" Czarnoty- prezentującą przepisy dla jaroszy; "Najnowszą kuchnię wytworną i gospodarską" Norkowskiej, "Kucharkę litewską" Zawadzkiej wydaną w połowie XIXw. i również wielokrotnie wznawianą. Książek kucharskich przed wojną było mnóstwo, przepisów jeszcze więcej, choć i te niekiedy się powielają.
Nasz antykwariat online zaprasza do wzbogacenia Państwa księgozbioru o oryginalne książki kucharskie i ich reprinty.
Lubicie to, dajcie łapkę w górę: