NOWOCZESNA KUCHNIA DOMOWA wyd.1932r.
NOWOCZESNA KUCHNIA DOMOWA
NAJNOWSZY PORADNIK W SZTUCE KULINARNEJ,
PODAJĄCY PRAKTYCZNE I ŁATWE WSKAZÓWKI, JAK NALEŻY
PRZYRZĄDZAĆ SMACZNE I ZDROWE POTRAWY, ZARÓWNO PROSTE
JAK I WYKWINTNE, WRAZ Z WZORAMI ESTETYCZNYCH ZASTAW STOŁOWYCH
Pod redakcją - Prof. Emila Wyrobka, opracowali - Antonina Piętkowa i Prof. Jan Piętka, Nakład i własność Polskiego Instytutu Wydawniczego 1932r., str.644
Około 250 ilustracyj jedno- i wielobarwnych
WSTĘP
O witaminach
Jak poznawać i jak przechowywać środki spożywcze
Zasady racjonalnego odżywiania się
O kalorycznej wartości pokarmów
Wskazówki praktyczne co do pożywności i strawności najważniejszych pokarmów
ZUPY
DODATKI DO ZUP I ROSOŁÓW
PRZEKĄSKI (KANAPKI)
SAŁATY
PASZTECIKI, PASZTETY I BUDYNIE
GALARETY I MAJONEZY
OMLETY I INNE POTRAWY Z JAJ
OPIEKANKI, CZYLI KOTLETY JARSKIE
SOSY
WOŁOWINA
CIELĘCINA
BARANINA
WIEPRZOWINA
ZWIERZYNA I DZIKIE PTACTWO
DRÓB
RYBY
JARZYNY
GRZYBY
POTRAWY Z MĄKI, KASZY I RYŻU NIESŁODZONE
LEGUMINY SŁODKIE
KREMY, GALARETY I LODY
PIECZYWO ZWYKŁE
PIECZYWO WYKWINTNE
TORTY
MAZURKI
PIERNIKI I PLACKI
CIASTA DESEROWE
PRZETWORY OWOCOWE
KOMPOTY
KONFITURY
MARMELADY (DŻEMY)
SOKI OWOCOWE
GALARETY OWOCOWE
SUSZONE OWOCE
NAPOJE
WÓDKI I LIKIERY
INNE NAPOJE (ZIMNE I GORĄCE)
ZAPASY ZIMOWE
ZAPASY W SPIŻARNI (M.IN. KONSERWY, MUSZTARDY)
ZAPASY W PIWNICY (M.IN. JABŁKA, GRUSZKI, OGÓRKI KISZONE, KAPUSTA KISZONA)
JADŁOSPISY
ŚNIADANIA I KOLACJE
OBIADY W CZTERECH PORACH ROKU
OBIADY WIGILIJNE
ŚWIĘCONE
PRZYJĘCIA UROCZYSTE
ZIMNY BUFET
ESTETYKA I ZASTAWIANIE STOŁU
NOWOCZESNA KUCHNIA
KUCHNIA DLA NIEMOWLĄT I DLA CHORYCH
TWARDA OPRAWA PÓŁSKÓREK WSPÓŁCZESNY, GRZBIET ZDOBIONY, ZE ZWIĘZAMI, ZŁOCENIAMI I SZYLDEM, NA LICU ZACHOWANA PRZEDNIA OKŁADKA WYDAWNICZA. OBCIĘCIA KART BARWIONE
Stan DB/ egzemplarz po konserwacji, nowe wyklejki, nieliczne zaplamienia, 2k. tablic w dobrej kopii